αντιμετώπιση σπίλων Mommy Make Over

Δερματοσκόπηση για την αντιμετώπιση σπίλων και ύποπτων δερματικών βλαβών

Τι ειναι οι σπίλοι;

Οι σπίλοι ή ελιές όπως κοινώς ονομάζονται, είναι φυσιολογική εκδήλωση στο δέρμα του κάθε ανθρώπου. Πρόκειται για καλοήθεις αθροίσεις κυττάρων του δέρματος καφέ χρώματος ανοικτού ή πιο σκούρου (ανάλογα με την περιεκτικότητας τους σε μελανίνη), επίπεδοι ή επηρμένοι.

Υπάρχουν 2 κύριες κατηγορίες: οι συγγενείς (που εμφανίζονται από τη γέννησή μας, ή λίγο μετά) και οι επίκτητοι (μπορούν να εμφανισθούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου).

αντιμετώπιση σπίλων

Οι συγγενείς σπίλοι, διακρίνονται σε μικρούς, μεσαίους και ευμεγέθεις (πάνω από 20cm), με τους τελευταίους να έχουν μέτρια ποσοστά εξαλλαγής σε μελάνωμα και θα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά από τον πλαστικό χειρουργό.

Οι επίκτητοι, εμφανίζονται κυρίως μετά την εφηβεία και αυξάνονται σε αριθμό υπό την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Για ποιό λόγο είναι απαραίτητη η δερματοσκόπηση;

Διότι κάποιοι από αυτούς τους σπίλους μπορεί στο μέλλον να εξαλλαγούν δυνητικά σε κακοήθεις βλάβες ή και σε μελάνωμα, έναν κακοήθη και θανατηφόρο καρκίνο του δέρματος.

ΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΠΙΛΟΙ (άτυποι σπίλοι).

Πρόκειται για τους συνήθεις καλοήθεις σπίλους, οι οποίοι μοιάζουν με το μελάνωμα. Τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεμονωμένα ή πολλαπλά μελανώματα. Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός αυτών των σπίλων που έχει ένα άτομο, τόσο πιο υψηλός είναι ο κίνδυνος.

Ιατρικές αναφορές επισημαίνουν ότι περίπου το 2-8% του Καυκάσιου πληθυσμού, εμφανίζει αυτούς τους σπίλους. Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των σπίλων. Τα άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους και με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος (2 ή περισσότεροι συγγενείς εξ αίματος με αυτή την ασθένεια) έχουν ένα εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο στο να παρουσιάσουν μελάνωμα.

ΜΕΛΑΝΩΜΑ

Αποτελεί μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος. Εμφανίζεται είτε σαν μια ασύμμετρη, με ακανόνιστα όρια, πολύχρωμη ή καφέ χρώματος κηλίδα ή σαν ένα έπαρμα που συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να μην είναι μελαγχρωματικό.
Μπορεί να εμφανιστεί όμως και επί εδάφους προϋπάρχοντος σπίλου ο οποίος έχει εξαλλαγεί.

Πότε μια ελιά ειναι επικίνδυνη; Να θυμάστε τον κανόνα του ABCD

  • Assymetry (Ανάπτυξη ασυμμετρίας, δηλ.το μισό της βλάβης δεν ειναι ίσο με το άλλο μισό)
  • Border (Ανωμαλία των ορίων της βλάβης)
  • Color (Ποικιλοχρωμία μέσα στο σπίλο)
  • Diameter (αύξηση του μεγέθους, περίπου πάνω από 6mm, ειναι πιο πιθανό να υποστούν κακοήθη εξαλλαγή)

Elevation-Evolution (ανύψωση/εξέλιξη): εάν ένας σπίλος παρουσιάσει μια οποιαδήποτε αλλαγή από την αρχική του μορφολογία, αν μεγαλώνει, προκαλεί κνησμό (φαγούρα), πόνο ή ματώνει, εάν η βλάβη είναι παράξενη στην αφή ή παρουσιάζει αλλαγή στο χρώμα της (αποχρωματισμό ή υπέρχρωση), είναι απαραίτητο το άτομο που τη φέρει να επισκεφθεί τον ειδικό, πλαστικό χειρουργό για την εκτίμηση διάγνωση της βλάβης και εφόσον κριθεί απαραίτητο την χειρουργική αφαίρεσή της και βιοψία.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Ποτέ δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση σπίλων ή ύποπτων δερματικών βλαβών για καρκίνο του δέρματος, τεχνικές laser, καυτηριασμού, ή κρυοπηξίας!!

Και αυτό διότι καταστρέφουν μόνο τοπικά τα κύτταρα της βλάβης χωρίς να επιτρέπουν την διάγνωσή της με σοβαρό κίνδυνο της υγείας του ατόμου και σίγουρη υποτροπή (επανεμφάνιση) της επικίνδυνης βλάβης.

Η αντιμετώπιση ύποπτων σπίλων ή δερματικών βλαβών από την Πλαστικό Χειρουργό Μαρία Σκολαρίκου είναι μόνο χειρουργική και συνοδεύεται από βιοψία της βλάβης. Η βιοψία είναι εκείνη που θα μας δείξει το είδος της βλάβης που αφαιρέσαμε (καλοήθης, κακοήθης), αν έχει γίνει πλήρης αφαίρεση και θα καθορίσει την περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση.