Θεραπεία Νευροτοξίνης

Η νευροτοξίνη τύπου Α ή βοτουλινική τοξίνη (η φαρμακολογική σύνθεση της ουσίας), δρα αδρανοποιώντας ή αλλιώς χαλαρώνοντας τους μύες που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία των ρυτίδων στο πρόσωπό μας, η οποία εφαρμόζεται ενέσιμα ως θεραπεία νευροτοξίνης.

Μηχανισμός Δράσης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΗΣ

Η αισθητική πλαστική χειρουργική βρήκε άμεση εφαρμογή για την αντιμετώπιση των έντονων ρυτίδων έκφρασης κυρίως στην περιοχή του μετώπου, το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας. Εφαρμόζοντας βοτουλινική τοξίνη, μειώνεται η εμφάνιση των ρυτίδων, χωρίς να αναστέλλεται η κινητικότητα του προσώπου, λειτουργία που είναι επιθυμητή για ένα απόλυτα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα.

βοτουλινική τοξίνη
Μηχανισμός Δράσης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΗΣ

Η θεραπεία Νευροτοξίνης μπορεί να εφαρμοστεί σε ηλικίες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε προσώπου από την δεκαετία των 30 ετών κατά μέσο όρο, δρώντας όχι μόνο ανασταλτικά αλλά και προληπτικά για την δημιουργία ρυτίδων έκφρασης, καθώς «ξεχνάμε» να χρησιμοποιούμε πολύ έντονα κάποιες μυϊκές ομάδες που πριν συνηθίζαμε και στις οποίες οφείλονται οι ρυτίδες που πάνε να σχηματιστούν.

Κλασσικές περιοχές εφαρμογής της νευροτοξίνης είναι το μέτωπο, μεσόφρυο, πόδι χήνας, πλάγια ρινός (bunny lines).

Στην περιοχή του μετώπου, η νευροτοξίνη μπορεί να προσφέρει ένα άμεσο, μη χειρουργικό lift των φρυδιών και του μετώπου καθώς και να διορθώσει αποτελεσματικά τυχόν ασυμμετρίες στο ύψος των φρυδιών.

Επίσης, η νευροτοξίνη εφαρμόζεται στην περιοχή των μασητήρων, σε πολύ τετράγωνα πρόσωπα, ή με έντονες γωνίες προσδίδοντας μια πιο οβάλ όψη.

Επιπλέον η νευροτοξίνη συχνά εφαρμόζεται και στο λαιμό για μείωση της δράσης του πλατύσματος που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση κάθετων ρυτίδων σαν χορδές.

Στο πηγούνι, η νευροτοξίνη μειώνει την εικόνα φλοιού πορτοκαλιού όταν αυτό συσπάται έντονα και λειαίνει την επιδερμίδα.

Τα τελευταία χρόνια, μελέτες από πανεπιστήμια της Αμερικής, ανέδειξαν τον ρόλο της νευροτοξίνης στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, (σε συνδυασμό πάντα με την εξειδικευμένη αγωγή του ασθενούς), ειδικά για την εφαρμογή του στην περιοχή του μεσόφρυου.

Διαδικασία Εφαρμογής

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΗΣ

Η διαδικασία εφαρμογής της νευροτοξίνης είναι ανώδυνη και γρήγορη. Πραγματοποιείται στο ιατρείο. Διαρκεί από 15-20 λεπτά και γίνεται ενδομυικά με μια πολύ λεπτή βελόνα. Μπορεί φυσικά πιο πριν να τοποθετηθεί στις περιοχές εφαρμογής τοπική αναισθητική κρέμα.

Στα σημεία του τσιμπήματος εμφανίζεται μικρός πολφός (εξογκωματάκι) και ερυθρότητα η οποία υποχωρεί μετά από λίγη ώρα. Το μόνο που απαιτείται μετά τη θεραπεία της νευροτοξίνης είναι για τις επόμενες 3-4 ώρες το άτομο που έχει υποβληθεί στη θεραπεία να μην κάνει μασάζ στην περιοχή εφαρμογής, να μην ξαπλώσει και να μην σκύψει.

Κατά τα άλλα μπορεί να επανέλθει κανονικά και άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα δράσης της νευροτοξίνης είναι εμφανή περίπου μετά απο 3-5 ημέρες από την εφαρμογή του και διαρκούν από 4-6 μήνες.

Το πρόσωπο δείχνει πιο ξεκούραστο, ανανεωμένο δροσερό και φωτεινό χωρίς να αλλοιώνεται η έκφραση και η φυσιολογική του όψη.

Συνδυασμός Θεραπειών

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΝΕΥΡΟΤΟΞΙΝΗΣ

Η ενέσιμη βοτουλινική τοξίνη, μπορεί να συνδυασθεί με άλλες θεραπείες όπως το ενέσιμο υαλουρονικό, μεσοθεραπεία, νήματα, θεραπείες laser, peeling ή άλλα πρωτόκολλα αντιγήρανσης που εφαρμόζει η κα Σκολαρίκου, για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση και πρόληψη των μεταβολών του προσώπου μας από ενδογενείς ή εξωγενείς παράγοντες.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

  • Άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στο σύμπλοκο νευροτοξίνης ή σε έκδοχά του
  • Άτομα με ιστορικό μυασθένειας ή νόσου κολλαγόνου
  • Εγκυμοσύνη
  • Γαλουχία
Πιθανές

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Αν και σπάνιες, απλά τις αναφέρουμε:

  • Κεφαλαλγία
  • Βλεφαρόπτωση, μικρός μώλωπας