Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση αποτελεί την πιο διαδεδομένη επέμβαση της Πλαστικής χειρουργικής, καθώς αντιμετωπίζει ένα ευρέως εμφανιζόμενο πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού: το τοπικό πάχος!

Το

ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το τοπικό πάχος το οποίο δυστυχώς επιμένει και πάντα θα επιμένει όσες σκληρές δίαιτες και άσκηση και αν ακολουθήσει κάποιος, επηρεάζεται από την γενετική προδιάθεση του κάθε ατόμου, το φύλο (άνδρες- συνήθως κεντρικού τύπου εναπόθεση λίπους, γυναίκες- περιφερική, μηροί, γλουτοί) και φυσικά στις ορμονικές μεταβολές και τον τρόπο ζωής.

Όλοι μας γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων, τα οποία μένουν σταθερά. Τα λιποκύτταρα αυτά μεγαλώνουν σε μέγεθος και δημιουργούν το τοπικό πάχος, που μπορεί να εντοπίζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος, όπως, μηροί, γλουτοί, κοιλιά, βραχίονες, γόνατα, και στο πρόσωπο στην περιοχή του λαιμού. Σε αυτές τις περιοχές στοχεύει η λιποαναρρόφηση, μειώνοντας τον αριθμό των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του περιγράμματος της περιοχής που αντιμετωπίστηκε.

Λιποαναρρόφηση

Θα πρέπει να τονισθεί πως η λιποαναρρόφηση δεν βελτιώνει την κυτταρίτιδα και ούτε αποτελεί μέθοδο απώλειας των παραπανίσιων κιλών!!

Αντιθέτως, της λιποαναρρόφησης επωφελούνται άτομα, άνδρες και γυναίκες με σταθερό σωματικό βάρος και όχι υπέρβαροι, οι οποίοι υποφέρουν από την επιμονή τοπικού πάχους στις προαναφερθείσες περιοχές.

Η λιπογλυπτική αφορά στην εκμετάλλευση του αναρροφηθέντος λίπους και στην τοποθέτηση του, με ειδικές κάνουλες, σε σημεία στο σώμα ή και το πρόσωπο, στα οποία θέλουμε να βελτιώσουμε διάφορες δυσμορφίες, ή ασυμμετρίες (π.χ εικόνα φλοιού πορτοκαλιού που δημιουργεί έντονες εμβαθύνσεις στο δέρμα) ή αποκατάσταση όγκου στο πρόσωπο, γέμισμα ρυτίδων, tear trough στα μάτια.

Χειρουργική

ΤΕΧΝΙΚΗ

Στο ιατρείο, λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό και γίνεται κλινική εξέταση του/της ασθενούς για να διαπιστωθούν οι περιοχές της λιποαναρρόφησης, σε σώμα ή πρόσωπο (π.χ διπλοσάγονο). Αντίστοιχα για την λιπογλυπτική, εντοπίζονται οι περιοχές αναρρόφησης του λιπους και έγχυσής του σε πρόσωπο ή σώμα. Λαμβάνονται φωτογραφίες οι οποίες, με την επαναστατική μέθοδο 3D Technology την οποία εφαρμόζει η ιατρός, απεικονίζει το πριν και το μετά αποτέλεσμα ανάλογα με τις χειρουργικές παρεμβάσεις της πλαστικού. Ακολουθεί βασικός προεγχειρητικός έλεγχος την ίδια ημέρα ή λίγες μέρες πριν το χειρουργείο που περιλαμβάνει καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση.

Η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται κάτω από άσηπτες συνθήκες με τοπική νάρκωση, μέθη ή γενική αναισθησία, αναλόγως της επιφάνειας του σώματος και της έκτασης του προβλήματος που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Προηγείται πάντοτε διήθηση του δέρματος και υποδόριου με διάλυμα φυσιολογικού ορού, εμπλουτισμένου με ουσίες που βοηθούν στην αναλγησία και αγγειοσύσπαση της περιοχής για αποφυγή αιμορραγίας.

Μέσω μικρών τομών στο δέρμα, ελάχιστων χιλιοστών και σε σημεία μη εμφανή, εισάγουμε τις ειδικές κάνουλες οι οποίες συνδέονται με το σύστημα αρνητικής πίεσης που αναρροφά το λίπος.

Οι τομές ράβονται με μη απορροφήσιμα ράμματα, τα οποία αφαιρούνται μετά από 5-8 ημέρες και αφήνουν ανεπαίσθητα σημαδάκια.

Το αφαιρεθέν λίπος καταγράφεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, του προσώπου ακόμα και του στήθους όπου θέλουμε να αυξήσουμε τον όγκο, είτε να “γεμίσουμε” ουλές και δυσμορφίες όπου αυτές υπάρχουν και έχουν προ συμφωνηθεί με τον/την ενδιαφερόμενη (Λιπογλυπτική).

Ο/η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες ώρες μετά την επέμβαση και μπορεί να επιστρέψει την ίδια ημέρα στο σπίτι με πιεστική επίδεση- κορσέ στις περιοχές της λιποαναρρόφησης.

Μετά την

ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Συνήθως υπάρχει μέτριο οίδημα και εκχυμώσεις (μελανιές). Χορηγούνται παυσίπονα από το στόμα και δίνονται οδηγίες, ενώ μετά από 2-3 ημέρες, μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του.

Ο κορσές συστήνεται να φοριέται για περίπου 1 μήνα, μέσα στον οποίο καλό είναι να περιορίζεται η έντονη άσκηση.

 

Συνδυασμός

ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ

Η Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική συνδυάζεται επιτυχώς και με άλλες επεμβάσεις σώματος με στόχο την ανόρθωση και αφαίρεση περίσσειας λίπους και χαλαρού δέρματος, σε άτομα μετά από μαζική απώλεια βάρους ή σε γυναίκες μετά απο πολλαπλές εγκυμοσύνες (mommy make over).
Τέτοιες επεμβάσεις είναι: η ανόρθωση στήθους με ή χωρίς αύξηση, βραχιονοπλαστική, κοιλιοπλαστική.

Πιθανές

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Πιθανές επιπλοκές πάντα υπάρχουν, αλλά λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή τους. Αυτά είναι κάλτσες ελαστικές για την αποφυγή θρόμβωσης των φλεβών των κάτω άκρων, καθώς και όποτε κρίνεται χρήσιμο χορήγηση κατάλληλης αντιπηκτικής αγωγής. Επίσης, διήθηση των περιοχών που θα αντιμετωπίσουμε με διάλυμα ειδικό για αποφυγή αιμορραγίας και για τον πόνο.

Αναφέρουμε τις πιο πιθανές επιπλοκές.

  • Αιμορραγία- αιμάτωμα
  • Φλεγμονή
  • Συλλογή ορώδους υγρού (σπάνια)
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (σπάνια)