Σχετικά με την Τριχόπτωση – Αλωπεκία

Υπάρχουν πολλοί τύποι τριχόπτωσης. Ορισμένοι τύποι είναι προσωρινοί και ορισμένοι είναι μόνιμοι. Ο προσδιορισμός του τύπου τριχόπτωσης που αντιμετωπίζει κάποιος θα βοηθήσει να προσδιοριστεί εάν η τριχόπτωση είναι μόνιμη και αν είναι θεραπεύσιμη. Οι περισσότερες περιπτώσεις τριχόπτωσης
οφείλονται στη γενετική και θεραπεύονται εάν εντοπιστούν εγκαίρως, ενώ η μεταμόσχευση μαλλιών παρέχει οριστική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ενώ δεν υπάρχει καθορισμένος αριθμός τριχών για τον προσδιορισμό μιας ανώμαλης ποσότητας τριχόπτωσης, εάν κάποιος αρχίσει να αντιλαμβάνεται μεγάλη ποσότητα μαλλιών στο μαξιλάρι ή τη χτένα του, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα εάν αρχίσουν να βιώνουν φαλακρά μπαλώματα ή αραιά μαλλιά που μπορεί να είναι τα σημάδια μιας υποκείμενης ιατρικής κατάστασης. Υπάρχουν πολλοί τύποι τριχόπτωσης (επίσης γνωστοί ως αλωπεκία). Η τριχόπτωση μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο κατηγορίες: ουλωτική αλωπεκία και μη ουλωτική αλωπεκία.

Προσδιορισμός του τύπου τριχόπτωσης για τον προσδιορισμό των επιλογών θεραπείας:

Πριν από τη συνιστώμενη μέθοδο θεραπείας, ένας γιατρός θα πρέπει να καθορίσει τι προκάλεσε την τριχόπτωση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης, ένας γιατρός μπορεί να ρωτήσει αν η τριχόπτωση είναι ξαφνική ή σταδιακή, εάν ο ασθενής βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, έχει αλλεργίες, οικογενειακό ιστορικό φαλάκρας ή εάν ο ασθενής κάνει δίαιτα. Εάν η ασθενής είναι γυναίκα, ο γιατρός μπορεί να ρωτήσει την ασθενή για τον εμμηνορροϊκό κύκλο της, εάν είναι έγκυος ή εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει εμμηνόπαυση.

Πολλές φορές ένας γιατρός θα επιθεωρήσει το τριχωτό της κεφαλής για μια ένδειξη τριχόπτωσης. Αυτό γίνεται συνήθως με τη διεξαγωγή μιας δοκιμής έλξης για να προσδιοριστεί ο εντοπισμός και η σοβαρότητα της τριχόπτωσης ή με την επιθεώρηση των μαλλιών σε άλλα μέρη του σώματος. Μερικές φορές ένας γιατρός θα συλλέξει ένα δείγμα μαλλιών, θα πραγματοποιήσει μια εξέταση αίματος ή θα αφαιρέσει ένα μικρό μέρος του τριχωτού της κεφαλής για να πάρει τα απαραίτητα στοιχεία (ή βιοψία τριχωτού της κεφαλής). Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές διαφορετικές αιτίες για την τριχόπτωση, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προσδιοριστεί η τριχόπτωση για να είναι σε θέση να βρει μια κατάλληλη λύση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου η φαρμακευτική αγωγή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί τη βέλτιστη μέθοδο αποκατάστασης της πυκνότητας του τριχωτού της κεφαλής.

Τι προκαλεί την σμίκρυνση?

Στα θυλάκια με γενετική προδιάθεση για τριχόπτωση, μια ορμόνη που ονομάζεται DHT ( Διυδροτεστοστερόνη) προκαλεί τη φάση ανάπτυξης του κύκλου των μαλλιών να γίνει όλο και πιο σύντομη. Αυτό το μικρότερο παράθυρο ανάπτυξης παράγει σκέλη μαλλιών που είναι μικρότερα σε μήκος και όλο και πιο λεπτά σε διάμετρο με κάθε κύκλο μαλλιών. Για όσους δεν έχουν AGA στα γονίδιά τους, DHT δεν αποτελεί απειλή για την ενεργοποίηση μοτίβο τριχόπτωσης. Αν και είναι ιατρικά καλοήθης, η ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να επιδεινωθεί σταδιακά εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Η μεταμόσχευση μαλλιών θεωρείται μια εξαιρετικά σημαντική θεραπεία, καθώς το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα συμβάλει θετικά ειδικά στη φυσική εμφάνιση των γυναικών. Εκτός από τις αρνητικές επιπτώσεις στη φυσική εμφάνιση, η τριχόπτωση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθήματα ακραίας ψυχολογικής δυσφορίας.

Αυτή η κατάσταση επηρεάζει τις γυναίκες πολύ περισσότερο από τους άνδρες. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα όπως συναισθήματα ανεπάρκειας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, ξοδεύοντας πολύ χρόνο και προσπάθεια για να κρύψουν τα φαλακρά μπαλώματα ή έχοντας πρόβλημα να αποδεχτούν την κατάσταση της τριχόπτωσης.

Αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες:

Η γυναικεία τριχόπτωση, επίσης γνωστή ως Ανδρογενετική Αλωπεκία, είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης στις γυναίκες.

Άλλες πιθανές αιτίες τριχόπτωσης στις γυναίκες είναι:

  • Έχοντας γενετική προδιάθεση για τριχόπτωση
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Μεταβολή των επιπέδων ορμονών
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Εμμηνόπαυση
  • Εγκυμοσύνη
  • Υπερβολικό στρες
  • Δίαιτα συντριβής/γρήγορη απώλεια βάρους
  • Ανεπάρκεια σιδήρου

Ξαφνική τριχόπτωση στους άνδρες

Λόγοι:

Υπάρχουν δεκάδες λόγοι πίσω από την ξαφνική τριχόπτωση στο αρσενικό φύλο. Ακολουθούν μερικά από τα πιο συνηθισμένα:

#1 Γυροειδής αλωπεκία

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους πίσω από την ξαφνική πτώση των μαλλιών μεταξύ των ανδρών. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί μικρά μπαλώματα. Εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος επιτίθενται κατά λάθος στα θυλάκια των τριχών.

Όσο περισσότερα θυλάκια τρίχας δέχονται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα, τόσο ταχύτερη είναι η τριχόπτωση μεταξύ των ανδρών. Οι άνδρες που πάσχουν από γυροειδή αλωπεκία συνήθως χάνουν τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τα γένια, τις βλεφαρίδες, τα φρύδια ή τις μασχάλες.

#2 Τελογενής Φάση

Η τελογενής φάση είναι ο δεύτερος κοινός λόγος για αιφνίδια πτώση των μαλλιών μεταξύ των αρσενικών. Είναι μια βραχυπρόθεσμη κατάσταση τριχόπτωσης που εμφανίζεται συνήθως μετά από αγχωτικά γεγονότα. Ένας άνθρωπος με τελογενή φάση δεν θα χάσει όλα τα μαλλιά του, αλλά μπορεί να γίνει αισθητή η διαταραχή της πυκνότητας των τριχών της κεφαλής.

Η τελογενής φάση διαταράσσει τον κύκλο των μαλλιών στους άνδρες. Ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών μας, κατά γενικό κανόνα, περιλαμβάνει τρεις φάσεις – αναγενής(φάση ανάπτυξης), καταγενής (μεταβατική φάση) και τελογενής(φάση ανάπαυσης). Αυτή η κατάσταση τριχόπτωσης μετατοπίζει τα μαλλιά από τη φάση της αναγέννησης μέχρι τη φάση της τελογένεσης.

Με αυτή την κατάσταση, οι άνδρες θα παρατηρήσουν πολλά σπασμένα σκέλη ενώ πλένουν ή βουρτσίζουν τα μαλλιά τους. Μπορεί κανείς επίσης να βρει τρίχες στο νεροχύτη ή στο μαξιλάρι.

#3 Διατροφικές ελλείψεις

Το ξέρουμε, σωστά; Τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να μας υποστηρίζουν μέσω συνθηκών υγείας και ασθενειών, αλλά μερικές φορές, αφήνουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η τριχόπτωση είναι ένα από αυτά. Ξαφνική πτώση των μαλλιών μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά τη λήψη του φαρμάκου. Φάρμακα όπως αντιπηκτικά αίματος και φάρμακα χημειοθεραπείας είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλούν αλλαγές στο χρώμα των μαλλιών, την υφή και την ξαφνική πτώση των μαλλιών μεταξύ των ανδρών. Προκαλούν τριχόπτωση παρεμβαίνοντας στον φυσιολογικό κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών του τριχωτού της κεφαλής και εμποδίζουν τα κύτταρα μήτρας να κόβονται κανονικά.

Επιλογές θεραπείας για κληρονομική τριχόπτωση:

Το τέχνασμα για τη θεραπεία της τριχόπτωσης λόγω της ανδρογενετικής αλωπεκίας (AGA) είναι να ξεκινήσετε νωρίς με την πρόληψη και την παρέμβαση χρησιμοποιώντας ιατρικά αποδεκτές μεθόδους θεραπείας. Υπάρχουν τρεις εγκεκριμένες από τον FDA μέθοδοι θεραπείας για κληρονομική τριχόπτωση που περιλαμβάνουν φιναστερίδη (μόνο άνδρες), μινοξιδίλη και θεραπεία με λέιζερ. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες, η αποτελεσματικότητα και η ευκολία χρήσης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την επιλογή μιας επιλογής θεραπείας. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις διάφορες επιλογές θεραπείας για να λάβετε την απόφασή σας.

Μεταμόσχευση μαλλιών: Η Μεταμόσχευση μαλλιών, προσφέροντας μια μόνιμη λύση για την τριχόπτωση, είναι η διαδικασία εξαγωγής θυλακικών μονάδων από την δότρια περιοχή (που πραγματοποιείται στο πίσω μέρος της κεφαλής). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η θέση της δότριας είναι γενετικά ανθεκτική στην φαλάκρα. Η ελάχιστα επεμβατική διαδικασία αποφέρει επιτυχημένα αποτελέσματα σε γυναίκες με μόνιμες παθήσεις τριχόπτωσης, εφόσον έχουν επαρκείς ποσότητες προσφοράς δότριας. Η μεταμόσχευση μαλλιών, την οποία διενεργεί με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας η Πλαστικός Χειρουργός Δρ.Μαρία Σκολαρίκου, ξεχωρίζει ως μία από τις πιο επιτυχημένες θεραπείες των γυναικών που βιώνουν εντοπισμένες ή ανδρικές συνθήκες τριχόπτωσης.

Παρακάτω απεικονίζονται αποτελέσματα πριν και μετά την μεταμόσχευση:

Μεταμόσχευση Μαλλιών