Ιατρικά Νέα

Το πρήξιμο μετά από υαλουρονικό στα χείλη είναι φυσιολογικό;

πρήξιμο μετά από υαλουρονικό στα χείλη

Πλέον, βλέπουμε ολοένα και περισσότερο γυναίκες να δείχνουν με ενθουσιασμό στα social media το αποτέλεσμα πριν και μετά από ενέσιμο υαλουρονικό στα χείλη. Σε αρκετές περιπτώσεις, η τελική εικόνα είναι αρκετά τραβηγμένη και τα χείλη φαίνονται αφύσικα φουσκωμένα. Έτσι, ακόμη κι αν σας έχει μπει το μικρόβιο να κάνετε lip fillers επειδή θέλετε μια πιο φυσική ενίσχυση του όγκου των χειλιών σας, καταλήγετε να φοβάστε ότι τα χείλη σας θα φαίνονται πολύ πρησμένα, αφύσικα ή τεράστια. Και σίγουρα δεν έχετε άδικο, καθώς το πρήξιμο μετά από υαλουρονικό στα χείλη μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργήσει έως και αποτρεπτικά!

Πολλοί πιστεύουν ότι η εικόνα των χειλιών αμέσως μετά το ενέσιμο υαλουρονικό είναι μια ακριβής αναπαράσταση του τελικού αποτελέσματος. ωστόσο, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. Το πρήξιμο μετά από υαλουρονικό στα χείλη είναι έντονο τις πρώτες ημέρες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την εικόνα του τελικού αποτελέσματος, καθώς σταδιακά υποχωρεί. Τα χείλη θα διογκωθούν και/ή θα μελανιάσουν ως απόκριση της ποσότητας του υλικού που χρησιμοποιείται, του μεγέθους και του σχήματος των χειλιών σας και της ανταπόκρισης του ίδιου του σώματός σας στη διαδικασία έγχυσης του υαλουρονικού.

Πώς επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος υλικού;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι fillers που εγχύονται στα χείλη και ο τύπος που επιλέγεται εξαρτάται από την ανατομία και τη δομή του προσώπου σας. Ο ειδικός που πραγματοποιεί την έγχυση θα πρέπει να είναι ικανός να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος, το σχήμα και την υφή των χειλιών σας, καθώς και τη συνολική αρμονία του προσώπου σας.

Για παράδειγμα, εάν τα χείλη σας έχουν ικανοποιητικό όγκο και το σχήμα είναι συμμετρικό και δομημένο, επιλέγεται συνήθως ένα πιο ήπιο υλικό που προσελκύει περισσότερο νερό, δημιουργώντας έτσι μια ενυδατωμένη και γεμάτη εμφάνιση. Εάν τα χείλη είναι ασύμμετρα ή στερούνται δομής και ο τελικός στόχος είναι η διόρθωση αυτών των αισθητικών ζητημάτων, το υλικό που επιλέγεται μπορεί να είναι πιο σταθερό για να σχηματίσει την απαραίτητη δομή πριν διορθώσει οποιαδήποτε προϋπάρχουσα απώλεια όγκου. Για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, λαμβάνουμε υπόψη την ηλικία, τη συνοχή των ιστών, τη δομή των χειλιών και τα επιθυμητά τελικά αποτελέσματα.

Γιατί εμφανίζεται πρήξιμο μετά από υαλουρονικό στα χείλη;

Το πρήξιμο είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος σε κάθε είδους χειρισμό ή τραύμα των ιστών. Όταν εγχύονται fillers στα χείλη, η βελόνα ή η ατραυματική κάνουλα διαταράσσει τους ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία στα χείλη, προκαλώντας το σώμα να συσσωρεύσει φλεγμονώδη κύτταρα στην περιοχή ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Επιπλέον, τα fillers, τα οποία συχνά αποτελούνται από υαλουρονικό οξύ, προσελκύουν νερό στην περιοχή, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει το οίδημα. Η μετέπειτα φροντίδα μετά τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής πάγου μπορεί να επηρεάσει το πρήξιμο.

Ο βαθμός του πρηξίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με πρόσθετους παράγοντες, όπως η τεχνική της έγχυσης, ο τύπος και ο όγκος του υλικού που εγχύεται και τα ατομικά χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς όπως η ευαισθησία στο υαλουρονικό οξύ. Προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως διαταραχές πήξης του αίματος ή η λήψη φαρμάκων που αραιώνουν το αίμα, μπορεί επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης πρηξίματος και μωλωπισμού.

Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;

Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγετε, καθώς ένα είναι βέβαιο: θα σας εμφανιστεί σίγουρα πρήξιμο μετά το υαλουρονικό στα χείλη. Μάλιστα, το μούδιασμα των χειλιών πριν από την ένεση με τοπική λιδοκαΐνη συμβάλλει στο πρήξιμο. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς την έκταση του πρηξίματος για κάθε ασθενή, αλλά το πρήξιμο είναι απόλυτα φυσιολογικό, ιδίως σε δέρματα που είναι γενικά πιο ευαίσθητα. Μην ξεχνάτε πως τα χείλη έχουν τρυπηθεί πολλές φορές με μια βελόνα και το σώμα ανταποκρίνεται με πρήξιμο για να αυξήσει την παροχή αίματος στην περιοχή προκειμένου να επουλωθεί. Το filler υαλουρονικού οξέος προσελκύει το νερό, γεγονός που συνεπάγεται περισσότερο πρήξιμο στους χώρους των ιστών μέσα στα χείλη. Θυμηθείτε να μην ασκηθείτε για 24 έως 48 ώρες έπειτα από τη θεραπεία, καθώς η άσκηση θα προκαλέσει περισσότερο πρήξιμο στα χείλη μετά από το υαλουρονικό στα χείλη. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να κάνετε κάποια μορφή άσκησης, σας προτείνουμε το περπάτημα με χαλαρό ρυθμό.

Το πρήξιμο διαρκεί γενικά το πολύ 4 ημέρες, κι έπειτα αρχίζει να υποχωρεί. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, το πρήξιμο και οι μώλωπες μετά από το υαλουρονικό στα χείλη έχουν εξαφανιστεί. Αφού, παρέλθει και η δεύτερη εβδομάδα, είναι σημαντικό να κλείσετε ένα ραντεβού αξιολόγησης ώστε ο ειδικός που έκανε τη θεραπεία να αξιολογήσει το σχήμα, το μέγεθος και την αίσθηση των χειλιών σας αλλά και να συζητήσετε κι εσείς τυχόν προβληματισμούς. Πριν αποφασίσετε να διορθώσετε ένα μικρό εξόγκωμα ή να προσθέσετε περισσότερο υλικό, περιμένετε άλλες δύο εβδομάδες για να ενσωματωθεί πλήρως το filler στους ιστούς.

Από την τέταρτη έως την έκτη εβδομάδα μετά τη θεραπεία τα τελικά αποτελέσματα της διαδικασίας γίνονται εμφανή καθώς το υλικό του filler έχει ενσωματωθεί πλέον στους ιστούς των χειλιών. Τότε θα δείτε εάν το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που επιθυμούσατε. Εάν επιθυμείτε ή σχεδιάζετε να προσθέσετε περισσότερο υλικό, περιμένετε τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες πριν την επόμενη έγχυση.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο μετά από υαλουρονικό στα χείλη

Αν και το πρήξιμο μετά από υαλουρονικό στα χείλη είναι μια αναμενόμενη και προσωρινή κατάσταση, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ασθενείς για να τη διαχειριστούν και να την ελαχιστοποιήσουν όσο γίνεται. Η εφαρμογή μιας κρύας κομπρέσας τυλιγμένης σε ύφασμα στα χείλη για σύντομα χρονικά διαστήματα αμέσως μετά τη διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και της δυσφορίας, αλλά πρέπει να αποφεύγεται η άμεση επαφή με το δέρμα. Η κατανάλωση άφθονου νερού υποστηρίζει τις φυσικές διαδικασίες επούλωσης του σώματος. Η ανύψωση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αποτρέψει τη συσσώρευση υγρών στα χείλη, ελαχιστοποιώντας το πρήξιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε να αγγίζετε ή να πιέζετε τα χείλη, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρήξιμο ή να μετακινήσει το υλικό. Οι έντονες σωματικές δραστηριότητες που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια μπορεί να επιδεινώσουν το πρήξιμο πρέπει να αποφεύγονται για τις πρώτες 48 ώρες. Η αποφυγή αλκοόλ και αλμυρών τροφών είναι επίσης επιθυμητή, καθώς και τα δύο μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση υγρών και να επιδεινώσουν το πρήξιμο.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την εξέλιξη του πρηξίματος των χειλιών σας, μην διστάσετε ποτέ να απευθυνθείτε στον ειδικό που πραγματοποίησε την έγχυση! Ευτυχώς, το μεγαλύτερο μέρος του πρηξίματος είναι φυσιολογικό και μπορεί ακόμη και να σας λείψει ο όγκος και η σφριγηλότητα των πρησμένων χειλιών σας. Αν επιθυμείτε ένα εντυπωσιακό και άκρως φυσικό αποτέλεσμα ενίσχυσης του όγκου των χειλιών και διόρθωσης τυχόν ασυμμετριών, η Πλαστικός Χειρουργός στην Αθήνα που διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι Δρ. Μαρία Σκολαρίκου είναι το άτομο που μπορείτε να εμπιστευτείτε. Έχοντας άριστη γνώση της ανατομίας του προσώπου και εφαρμόζοντας signature τεχνικές έγχυσης που ελαχιστοποιούν τον τραυματισμό των ιστών των χειλιών, η ιατρός μπορεί να σας προσφέρει το ιδανικό για εσάς αποτέλεσμα!