Ιατρικά Νέα

Οδηγίες μετά το υαλουρονικό: Τι να προσέξετε

οδηγίες μετά το υαλουρονικό

Τα fillers υαλουρονικού οξέος έχουν γίνει μια από τις πιο δημοφιλείς ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για τη βελτίωση διαφόρων σημείων του προσώπου αλλά και του σώματος. Γνωστά για την ικανότητά τους να εξομαλύνουν τις ρυτίδες, να ενισχύουν τον όγκο και να βελτιώνουν τυχόν ατέλειες ή ασυμμετρίες, τα fillers υαλουρονικού οξέος προσφέρουν εντυπωσιακή ανανέωση με άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, για να διασφαλιστεί η βελτιωμένη διάρκεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων, είναι ζωτικής σημασίας να τηρείτε πιστά τις οδηγίες που παρέχονται μετά το ενέσιμο υαλουρονικό. Γι’ αυτό, η Πλαστικός Χειρουργός στην Αθήνα, Δρ. Μαρία Σκολαρίκου, σας παρουσιάζει τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές και πρακτικές μετέπειτα φροντίδας οι οποίες θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε και να διατηρήσετε τα βέλτιστα αποτελέσματα, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τυχόν παρενέργειες.

Πώς λειτουργούν & πού εφαρμόζονται τα fillers υαλουρονικού οξέος

Το υαλουρονικό οξύ υπάρχει φυσικά στο δέρμα και αποτελεί ένα βασικό συστατικό με την ικανότητα να συγκρατεί έως και 1.000 φορές το βάρος του σε νερό. Όταν το ενέσιμο υαλουρονικό εγχύεται στο δέρμα, το υλικό δεσμεύει άμεσα το νερό, οδηγώντας τελικά σε μια φυσικά ανανεωμένη και σφριγηλή εμφάνιση του δέρματος. Σκοπός της θεραπείας είναι για να αποκαταστήσει τον χαμένο όγκο και τη σφριγηλότητα του δέρματος, να απαλύνει τις γραμμές και τις ρυτίδες και να ενισχύσει το περίγραμμα του προσώπου. Εφαρμόζεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα σε όλο το πρόσωπο, σε περιοχές όπως τα ζυγωματικά, κάτω από τα μάτια, το μέτωπο, οι γραμμές γύρω από το στόμα, τα χείλη, η κάτω γνάθος αλλά και σε περιοχές του υπόλοιπου σώματος που παρουσιάζουν απώλεια όγκου ή ατέλειες. Ανεξαρτήτως της περιοχής εφαρμογής του υλικού, η σωστή μετέπειτα φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των οφελών και της διάρκειας της θεραπείας. Συνεπώς, οι οδηγίες μετά το ενέσιμο υαλουρονικό θα πρέπει να τηρούνται με απόλυτη συνέπεια.

Οδηγίες για τις πρώτες 24 ώρες μετά το υαλουρονικό

Αρχικά, η πιο σημαντική οδηγία αμέσως μετά τη διαδικασία έγχυσης είναι να αποφύγετε να αγγίζετε την περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία. Αμέσως μετά τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να αποφύγετε να αγγίξετε, να πιέσετε ή να κάνετε μασάζ στην περιοχή όπου έχει εγχυθεί το υλικό. Αυτό βοηθά στην αποφυγή μετακίνησης του υλικού από τη θέση του και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι η περιοχή που έχει υποβληθεί σε θεραπεία είναι καθαρή για να αποφύγετε οποιαδήποτε πιθανή μόλυνση. Εάν τα χέρια σας δεν είναι καθαρά, αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Για τις πρώτες 24-48 ώρες, είναι σημαντικό παράλληλα να αποφύγετε την έντονη άσκηση ή τις δραστηριότητες που προκαλούν εκτεταμένη καταπόνηση. Τέτοιες δραστηριότητες αυξάνουν τη ροή του αίματος, προκαλώντας ενδεχομένως τη μετακίνηση του υλικού από την περιοχή που έχει αρχικά εγχυθεί. Πέρα από αυτό, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και οι έντονοι παλμοί μπορεί να επιδεινώσουν τυχόν οίδημα ή μώλωπες. Τέλος, μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια υδρόφιλη ουσία, που σημαίνει ότι προσελκύει και συγκρατεί το νερό, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση των αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Οδηγίες για την πρώτη εβδομάδα μετά το ενέσιμο υαλουρονικό

Την πρώτη εβδομάδα, είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι παρακάτω οδηγίες μετά το ενέσιμο υαλουρονικό. Αρχικά, αποφύγετε τις σάουνες, τα υδρομασάζ και την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς η θερμότητα μπορεί να αυξήσει το οίδημα και την ερυθρότητα στην περιοχή της έγχυσης. Παράλληλα, προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα με το κεφάλι ψηλά σε μαξιλάρια τις πρώτες νύχτες για να ελαχιστοποιήσετε το οίδημα και να αποτρέψετε την τυχαία άσκηση πίεσης που μπορεί να συμβάλει στη μετακίνηση του υλικού. Για τουλάχιστον 24-48 ώρες μετά τη διαδικασία, αποφύγετε το αλκοόλ και τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα. Χρησιμοποιήστε ήπια, μη ερεθιστικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος και αποφύγετε το έντονο τρίψιμο του προσώπου. Έχετε στο νου σας ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν ερυθρότητα, οίδημα, μώλωπες και ευαισθησία, τα οποία συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Πώς να διατηρήσετε και να βελτιώσετε τα αποτελέσματα της θεραπείας

Πέρα από την πρώτη εβδομάδα, η μακροχρόνια φροντίδα αποτελεί κυρίαρχη πτυχή για τη διατήρηση και βελτίωση των αποτελεσμάτων του ενέσιμου υαλουρονικού. Αρχικά, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε τα ραντεβού παρακολούθησης με τον ιατρό σας, καθώς κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού αξιολογούνται τα αποτελέσματα και γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές. Σημαντικό κομμάτι στη διατήρηση και παράταση του αποτελέσματος της θεραπείας είναι η συστηματική επανάληψή της ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού. Η διατήρηση ταυτόχρονα ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η αποφυγή του καπνίσματος υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του δέρματος και συμβάλλουν στην επιμήκυνση της διάρκειας των αποτελεσμάτων του ενέσιμου υαλουρονικού. Παράλληλα, η συνεπής χρήση αντηλιακού είναι ζωτικής σημασίας. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να διασπάσει το υαλουρονικό οξύ πιο γρήγορα, μειώνοντας τη διάρκεια της θεραπείας. Πέρα από το αντηλιακό, είναι σημαντικό να εντάξετε στη ρουτίνα σας ποιοτικά προϊόντα περιποίησης. Ο συνδυασμός των ενέσιμων θεραπειών με την εφαρμογή προηγμένων προϊόντων φροντίδας όπως τα φαρμακοκαλλυντικά μεγάλων επωνυμιών όπως Skinceuticals, Murad και Heliocare τα οποία θα βρείτε στο ιατρείο μας, όχι μόνο παρατείνει αλλά και βελτιώνει τα αποτελέσματα!

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Ενώ τα fillers υαλουρονικού οξέος είναι γενικά ασφαλή, μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί οίδημα και μώλωπας στις περιοχές εφαρμογής καθώς και σπανιότερα αλλεργική αντίδραση στο υλικό ή πονοκέφαλος. Για την ασφάλειά σας, είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεστε τα χέρια και την εμπειρία ενός εξειδικευμένου γιατρού όπως πλαστικού χειρουργού ή δερματολόγου. Ένας ειδικός όχι μόνο θα την κάνει σωστά αλλά θα αντιμετωπίσει και τυχόν επιπλοκές.

Η σωστή μετέπειτα φροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των βέλτιστων αποτελεσμάτων από τη θεραπεία με fillers υαλουρονικού οξέος. Ακολουθώντας τις οδηγίες μετά το υαλουρονικό που περιγράφονται παραπάνω, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες, να παρατείνετε τη μακροζωία των fillers και να διατηρήσετε μια φυσική, νεανική εμφάνιση.