Ιατρικά Νέα

Ανόρθωση Φρυδιών: Η επέμβαση που γυρνά πίσω το χρόνο!

Ανόρθωση φρυδιών

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς το κολλαγόνο που παράγεται φυσικά από τον οργανισμό σταδιακά ελαττώνεται, εμφανίζονται αισθητές και δυσάρεστες αλλαγές στην περιοχή του προσώπου, συντελώντας σε μια κουρασμένη εμφάνιση. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν χαλάρωση και πτωτικότητα του ιστού που συγκρατεί τα φρύδια στη θέση τους και απώλεια ελαστικότητας στο δέρμα, ενώ τα άνω βλέφαρα γίνονται πιο βαριά εξαιτίας της περίσσιας δέρματος. Παράλληλα, η συνεχής κινητικότητα των μυών του μετώπου δημιουργεί το σχηματισμό ρυτίδων, γραμμών και πτυχώσεων. Λύση σε αυτή την περίπτωση προσφέρει η χειρουργική ανόρθωση φρυδιών, η οποία πραγματοποιείται για την ανόρθωση της περιοχής ακριβώς πάνω από το μάτι, ανοίγοντας την περιοχή των ματιών και κάνοντας το πρόσωπο να φαίνεται νεότερο.

Η πτωτικότητα των φρυδιών μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στη συνολική εμφάνιση, καθώς η περιοχή των φρυδιών και των βλεφάρων είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό και αυτό που καθορίζει περισσότερο την εμφάνιση ενός ανθρώπου. Ακόμη και με δίαιτα και άσκηση, οι επιπτώσεις της χαλάρωσης μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα του προσώπου, ιδιαίτερα τη γραμμή των φρυδιών, το μέτωπο και την περιοχή των ματιών.

Ανόρθωση φρυδιών με βοτουλινική τοξίνη

Σε περιπτώσεις ήπιου βαθμού πτώσης των φρυδιών, μπορεί να εφαρμοστεί η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η ανόρθωση φρυδιών με βοτουλινική τοξίνη πραγματοποιείται μέσω στρατηγικής έγχυσης του υλικού στους μύες του μεσόφρυου. Το ενέσιμο αυτό υλικό αναστέλλει προσωρινά τη σύσπαση των μυών μεταξύ των φρυδιών. Έτσι, εξομαλύνονται οι γραμμές του μεσόφρυου και ταυτόχρονα, ανυψώνεται το τόξο των φρυδιών καθώς οι άνω μύες του μετώπου αρχίζουν να ασκούν μεγαλύτερη επίδραση πάνω τους, οδηγώντας στην ανόρθωσή τους. Ταυτόχρονα, η ενέσιμη βοτουλινική τοξίνη μπορεί να λειάνει τις ρυτίδες του μετώπου και να κάνει τα μάτια να φαίνονται πιο ανοιχτά. Μειονέκτημα της ελάχιστα επεμβατικής αυτής προσέγγισης για την ανόρθωση φρυδιών αποτελεί η προσωρινότητα των αποτελεσμάτων, καθώς διαρκούν συνήθως από 4 έως 6 μήνες. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική δεν ενδείκνυται ωστόσο σε περιπτώσεις έντονης πτωτικότητας των φρυδιών και εκτεταμένης χαλάρωσης του δέρματος του μετώπου.

Διαδικασία επέμβασης ανόρθωσης φρυδιών

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης πραγματοποιείται με γενική αναισθησία ή με τοπική αναισθησία και μέθη μια τομή 3-4 εκατοστών στην περιοχή πάνω από κάθε κρόταφο, πίσω από τη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής. Μέσω αυτών των τομών, ανασηκώνονται, επανατοποθετούνται κι έπειτα στηρίζονται στη θέση τους με μια σειρά από ειδικά εσωτερικά ράμματα οι ιστοί της περιοχής των φρυδιών. Με αυτό τον τρόπο, ανορθώνεται το δέρμα του μετώπου και διορθώνεται η θέση των φρυδιών, μέσα από τη φυσική ανύψωση των μυών και του υποδόριου ιστού. Οι τομές κλείνουν με ράμματα, τα οποία είναι αόρατα καθώς κρύβονται στη γραμμή του τριχωτού της κεφαλής, και συνήθως αφαιρούνται περίπου 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση.

Ανόρθωση φρυδιών: Με ποιες επεμβάσεις μπορεί να συνδυαστεί

Η διαδικασία ανόρθωσης φρυδιών προσαρμόζεται στις συγκεκριμένες συνθήκες κάθε ασθενούς. Συχνά συνδυάζεται με την επέμβαση του Face Lift για ανόρθωση προσώπου, ή με βλεφαροπλαστική άνω ή και κάτω βλεφάρων. Σε περίπτωση που παράλληλα με τη χαλάρωση και πτώση των φρυδιών παρατηρούνται και ορατά σημάδια χαλάρωσης του δέρματος του προσώπου ή του λαιμού, ενδείκνυται ο συνδυασμός της ανόρθωσης φρυδιών με το Facelift.

Εάν ταυτόχρονα με την πτώση των φρυδιών εντοπίζεται και χαλάρωση του δέρματος που δημιουργεί πτυχές ή διαταράσσει το φυσικό περίγραμμα του άνω βλεφάρου, μερικές φορές βλάπτοντας την όραση, εναποθέσεις λίπους που εμφανίζονται ως πρήξιμο στα βλέφαρα, σακούλες κάτω από τα μάτια ή περίσσεια δέρματος και λεπτές ρυτίδες στο κάτω βλέφαρο, μπορεί να πραγματοποιηθεί στον ίδιο χειρουργικό χρόνο και βλεφαροπλαστική. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει στα άνω βλέφαρα, τα κάτω βλέφαρα ή και στα δύο. Μάλιστα, η άνω βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία και με απόλυτη ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου.

Χρόνος αποθεραπείας & διάρκεια αποτελεσμάτων μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση, το μέτωπο, τα μάτια και οι κροταφικές περιοχές παρουσιάζουν ήπιο οίδημα και μώλωπες. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν κάποια ενόχληση, αλλά ο πόνος είναι ήπιος και εύκολα διαχειρίσιμος με απλά παυσίπονα. Η εφαρμογή πάγου βοηθάει σημαντικά στην υποχώρηση του οιδήματος. Οι αρχικοί μώλωπες και το οίδημα μετά το χειρουργείο αρχίζουν να υποχωρούν στο τέλος της πρώτης εβδομάδας. Όπως με κάθε χειρουργική επέμβαση, η χρήση αντηλιακού και καπέλου είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματος που επουλώνεται από τον ήλιο. Η πλήρης επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και η επούλωση επιτυγχάνεται σε περίπου 3-4 εβδομάδες.

Το χρονοδιάγραμμα για την επανέναρξη της δραστηριότητας μετά από ανόρθωση φρυδιών διαφέρει ανάλογα με την κάθε περίπτωση, αλλά και από το αν έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες επεμβάσεις ταυτόχρονα. Η ανάρρωση είναι συνήθως πολύ πιο γρήγορη για μια μεμονωμένη επέμβαση ανόρθωσης φρυδιών από αυτή για έναν ασθενή που έχει υποβληθεί σε ανόρθωση φρυδιών σε συνδυασμό με λίφτινγκ προσώπου ή βλεφαροπλαστική.

Μέσα από την ανόρθωση φρυδιών, μπορούμε να αντιστρέψουμε την πτωτικότητα των φρυδιών που έκανε τους ασθενείς να φαίνονται κουρασμένοι, θυμωμένοι, λυπημένοι ή απλά πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Η ανόρθωση φρυδιών λειτουργεί για να αντιστρέψει αυτό το αποτέλεσμα ανασηκώνοντας και συσφίγγοντας το δέρμα στο μέτωπο και εξομαλύνοντας τις ρυτίδες, αφαιρώντας αποτελεσματικά χρόνια από την εμφάνιση των ασθενών.