Ιατρικά Νέα

Εμφυτεύματα Σιλικόνης & Θηλασμός

Εμφυτεύματα Σιλικόνης Θηλασμός

Ναι, φυσικά μπορείτε να θηλάσετε έχοντας εμφυτεύματα, απλά ενδέχεται να είναι λίγο πιο περίπλοκο.

Το 2019, περισσότερες από 300.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, έβαλαν εμφυτεύματα στήθους ύστερα από χειρουργική επέμβαση αυξητικής στήθους. Ενώ η χειρουργική επέμβαση αυξητικής μαστών μπορεί να εμπεριέχει μικρές επιπλοκές, η αδυναμία θηλασμού δεν είναι κάποια από αυτές.

Σύμφωνα με μελέτη του 2017 το 95% των γυναικών με εμφυτεύματα δήλωσε ότι μπόρεσε να θηλάσει φυσιολογικά και για πολλούς μήνες.

Τα εμφυτεύματα στήθους στο μόνο που μπορούν να επηρεάσουν είναι στην μείωση της ποσότητας του παραγόμενου μητρικού γάλακτος. Το κατά πόσο μια γυναίκα με ενθέματα σιλικόνης θα είναι σε θέση να θηλάσει, εξαρτάται και από την αρχική κατάσταση του στήθους της πριν από τη χειρουργική επέμβαση και ενδεχομένως από τον τύπο τομής που έγινε.

H πιο ασφαλής προσπέλαση, τομή που εφαρμόζει η ιατρός Μαρία Σκολαρίκου, είναι από την υπομάστιο τομή η οποία βρίσκεται σε μια φυσική πτυχή κάτω από το μαστό.

Μετεγχειρητικά δεν φαίνονται καθόλου ουλές και σημάδια λόγω της συγκεκριμένης θέσης της τομής και αποτελεί την πιο ασφαλή μέθοδο γιατί:

Δεν δημιουργείται τομή και περνάει μέσα από τον μαστό διαταράσσοντας την αρχιτεκτονική του άρα επηρεάζοντας και το θηλασμό,

Η θήκη που δημιουργούμε για να μπει το ένθεμα γίνεται υπό άμεση όραση, πετυχαίνοντας μεγαλύτερη ακρίβεια και αρτιότερα αισθητικά αποτελέσματα.

Από την τομή αυτή δεν επηρεάζονται τα νεύρα που νευρώνουνε τη θηλή.

Η υπομάστιος τομή δεν επηρεάζει το θηλασμό.

Ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες φλεγμονής ή μόλυνσης.

Εμφυτεύματα σιλικόνης & Θηλασμός: Επίδραση

Τα εμφυτεύματα σιλικόνης τοποθετούνται συνήθως πίσω από τους γαλακτικούς αδένες ή κάτω από τους θωρακικούς μύες ώστε να πραγματοποιείται ομαλά ο θηλασμός. Ωστόσο, η θέση και το βάθος της τομής που πραγματοποιήθηκε κατά τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά θηλασμού.

Η χειρουργική επέμβαση που διατηρεί την περιοχή γύρω από τις θηλές άθικτη είναι πάντα λιγότερο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα.

Τα νεύρα γύρω από τις θηλές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο θηλασμό. Η αίσθηση του μωρού που θηλάζει στο στήθος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών προλακτίνης και ωκυτοκίνης που ενεργοποιούν την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Όταν τα νεύρα αυτά καταστραφούν, η αίσθηση μειώνεται.

Είναι ασφαλές να θηλάζετε με εμφυτεύματα;

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, δεν έχουν υπάρξει πρόσφατες κλινικές αναφορές για προβλήματα στα μωρά των μητέρων με εμφυτεύματα σιλικόνης.

Δεν υπάρχουν μέθοδοι για την ακριβή ανίχνευση των επιπέδων σιλικόνης στο μητρικό γάλα. Ωστόσο, μελέτη του 2018 που μέτρησε τα επίπεδα πυριτίου δεν βρήκε υψηλότερα επίπεδα στο μητρικό γάλα στις μητέρες με εμφυτεύματα σιλικόνης σε σύγκριση με εκείνες που δεν είχαν. (Το πυρίτιο είναι ένα συστατικό της σιλικόνης)

Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις αυξημένου κινδύνου γενετικών ανωμαλιών σε μωρά που γεννιούνται από μητέρες με εμφυτεύματα στήθους.

Τα εμφυτεύματα στήθους ενέχουν σε σπάνιες περιπτώσεις μόνο κινδύνους για το ίδιο το άτομο, όπως:

πιθανότητα να χρειαστούν επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις για διορθώσεις ή απομάκρυνση κάψας, που συμβαίνει όταν σχηματίζεται ουλώδης ιστός γύρω από τα εμφυτεύματα

αλλαγές στην αίσθηση του μαστού και των θηλών

πόνος στο στήθος

ρήξη εμφυτευμάτων

Συμβουλές για το θηλασμό

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε την παραγωγή γάλακτος και να βοηθήσετε το μωρό σας να πάρει όλη την τροφή που χρειάζεται.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στον θηλασμό όταν έχετε εμφυτεύματα σιλικόνης στο στήθος:

  1. Συχνός θηλασμός

Ο θηλασμός του μωρού σας 8 έως 10 φορές την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία και τη διατήρηση της παραγωγής γάλακτος. Η αίσθηση του μωρού σας που θηλάζει το στήθος πυροδοτεί το σώμα σας για να παράγει γάλα. Όσο πιο συχνά θηλάζετε, τόσο περισσότερο γάλα το σώμα σας θα παράγει.

Ακόμα κι αν είστε σε θέση να παράγετε μόνο μια μικρή ποσότητα γάλακτος, εξακολουθείτε να παρέχετε στο μωρό σας αντισώματα σε κάθε γεύμα.

Ο θηλασμός από τα δύο στήθη μπορεί επίσης να αυξήσει την παροχή γάλακτος.

  1. Αδειάστε τα στήθη σας τακτικά

Η αφαίρεση του γάλακτος από το στήθος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γάλακτος. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα θήλαστρο προκειμένου να αφαιρέσετε κι άλλο γάλα ύστερα από κάθε θηλασμό.

Μελέτη του 2017 έδειξε ότι η άντληση γάλακτός και από τους δύο μαστούς οδήγησε σε αύξηση παραγωγής γάλακτος. Επίσης, αυξάνονται οι θερμίδες και το λίπος στο μητρικό γάλα.

  1. Δοκιμάστε φυτικά σκευάσματα

Υπάρχουν ορισμένα βότανα που πιστεύεται ότι βοηθούν στην φυσική αύξηση παραγωγής γάλακτος, στις μητέρες όπως:

Μάραθο

Γαϊδουράγκαθο

Τριγωνέλλα (fenugreek)

Ενώ υπάρχει έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την αποτελεσματικότητα των βοτάνων, μελέτες έδειξαν ότι το fenugreek μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος στις μητέρες.

Επίσης υπάρχουν τροφές που βοηθούν εξίσου, όπως:

Βρώμη

Λιναρόσπορος

Σιτηρά

  1. Χρησιμοποιήστε συμπληρώματα γάλακτος

Αν παράγετε πολύ μικρές ποσότητες γάλακτος, μιλήστε με τον παιδίατρο του μωρού σας προκειμένου να σας προτείνει κάποιο ικανό συμπλήρωμα.

Τα σημάδια που δίνει το μωρό για να καταλάβετέ ότι τρέφετε επαρκώς είναι τα ακόλουθα:

Αργή και σταθερή κατάποση με βαθιές κινήσεις της γνάθου ενώ βρίσκεται στο στήθος σας

Έξι ή περισσότερες υγρές πάνες και τρεις ή περισσότερες λερωμένες πάνες ανά ημέρα

Το βάρος του μωρού σας είναι ακόμα ένας δείκτης επαρκούς ή ανεπαρκούς παροχής γάλακτος. Τα περισσότερα μωρά χάνουν 7 έως 10 τοις εκατό του βάρους τους στις πρώτες δύο έως τέσσερις ημέρες της ζωής τους πριν αρχίσουν να κερδίζουν βάρος.

Ενημερώστε τον παιδίατρο του μωρού, εάν ανησυχείτε για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας γάλακτος ή για την αύξηση ή μείωση στο βάρος του, ώστε τα εμφυτεύματα σιλικόνης και ο θηλασμός να μην αποτελέσουν πρόβλημα.