Ιατρικά Νέα

S E L F I E S και Αισθητικές Επεμβάσεις!

Selfies και αισθητικές επεμβάσεις

Πώς συνδέεται η νέα μόδα της εποχής μας, αυτής των selfies και οι αισθητικές επεμβάσεις της Πλαστικής χειρουργικής;;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Αμερικανική Ακαδημία Πλαστικής Επανορθωτικής χειρουργικής Προσώπου (ΑΑFPRS), από τα 2700 μέλη της, ένας στους 3 πλαστικούς , ανάφερε αύξηση στην ζήτηση των επεμβάσεων που πραγματοποιούσαν μετά από αιτήματα των ασθενών τους να βελτιώσουν την εικόνα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( facebook, Twitter, instantgram, κτλ.)

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό των ρινοπλαστικών 10% το 2013 σε σχέση με το 2012, 7% στις μεταμοσχέυσεις μαλλιών και 6% στις βλεφαροπλαστικές!

Σύμφωνα με συναδέλφους στις Η.Π.Α, υπάρχουν ασθενείς που χρησιμοποιούν τις selfies τους, δηλαδή τα φωτογραφικά τους πορτραίτα για να υποδείξουν στους πλαστικούς χειρουργούς τι θέλουν να βελτιώσουν για να φαίνονται πιο εμφανίσιμοι στις φωτογραφίες αυτές!

Αυτό αποτελεί μια υπερβολή και σίγουρα μια selfie δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα ενός ατόμου. Πολλές φορές τα “ελαττώματα” που υποδεικνύουν δεν υφίστανται καν!

Η εμμονή στις selfies υποκρύπτει και μια εμμονή με την εικόνα γενικότερα και έλλειψη αυτοπεποίθησης αυτών των ασθενών γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την ορθή τους αντίληψη για την εικόνα τους.

Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται προσοχή, ανάλυση των αναγκών του κάθε ατόμου ξεχωριστά και φυσικά επιστημονική καθοδήγηση των ασθενών αυτών που επιμένουν σε κάτι που απλά τους δυσαρεστεί σε μια εικόνα-φωτογραφία και απλά εμείς ως ιατροί δεν το διαπιστώνουμε. Οι selfies και οι αισθητικές επεμβάσεις αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι που οι ιατροί χρειάζεται να προσέχουν με την ανάληψη κάθε περιστατικού.

Πολλές φορές και το όχι στην ανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού είναι θεραπεία από μόνη της!