Ιατρικά Νέα

Θεραπεία Νευροτοξίνης ή Υαλουρονικό: Τι να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας

botox ή υαλουρονικό

Η δημοτικότητα των ενέσιμων αισθητικών θεραπειών αποκτά ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα για πάνω από μια εικοσαετία. Η θεραπεία νευροτοξίνης βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών, ωστόσο τα fillers με υαλουρονικό κερδίζουν σημαντικό έδαφος ανάμεσα στις προτιμήσεις των γυναικών. Και οι δύο αυτές ενέσιμες θεραπείες αποτελούν από τις πιο δημοφιλείς επιλογές ανανέωσης προσώπου με αντιγηραντική δράση που έχουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στη βελτίωση των ρυτίδων και όχι μόνο. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύονται όταν μιλούν για τη νευροτοξίνη και το υαλουρονικό οξύ νομίζοντας ότι είναι το ίδιο. Στην ερώτηση νευροτοξίνη ή υαλουρονικό, η απάντηση εξαρτάται από τις ανάγκες της κάθε επιδερμίδας ξεχωριστά, καθώς η κάθε θεραπεία προσφέρει διαφορετικά οφέλη και αποτελέσματα.

Η θεραπεία νευροτοξίνης αποτελείται από την έγχυση νευροτοξίνης σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου και του λαιμού. Το συγκεκριμένο υλικό λειτουργεί αποδυναμώνοντας και αναστέλλοντας προσωρινά την κινητικότητα των μυών, αποτρέποντας το σχηματισμό ρυτίδων και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις ήδη υπάρχουσες. Η νευροτοξίνη χρησιμοποιείται καλύτερα σε περιοχές της έκφρασης του προσώπου όπως το μέτωπο, το μεσόφρυο, το πόδι της χήνας, τα πλάγια της ρινός, αλλά και στην περιοχή του λαιμού, για τη μείωση της δράσης του πλατύσματος που είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση κάθετων ρυτίδων σαν χορδές. Στην περιοχή του μετώπου, μπορεί να προσφέρει ένα άμεσο, μη χειρουργικό lift των φρυδιών και του μετώπου καθώς και να διορθώσει αποτελεσματικά τυχόν ασυμμετρίες στο ύψος των φρυδιών. Η συγκεκριμένη θεραπεία διαρκεί από 4 έως 6 μήνες.

Η θεραπεία νευροτοξίνης δρα ενάντια στις δυναμικές ρυτίδες, χωρίς να αναστέλλεται η κινητικότητα του προσώπου, προσφέροντας ένα απόλυτα φυσικό και αρμονικό αποτέλεσμα. Αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μύες κάτω από τις ρυτίδες έκφρασης, με αποτέλεσμα τη βελτίωσή τους αφού οι εκφράσεις του προσώπου είναι σε κάποιο βαθμό περιορισμένες. Με αυτόν τον τρόπο το πρόσωπο αποκτά μια πιο ανανεωμένη και νεανική εμφάνιση. Ωστόσο, η θεραπεία νευροτοξίνης λειτουργεί κατά κύριο λόγο σε γραμμές έκφρασης, και όχι σε στατικές ρυτίδες που προκαλούνται από την απώλεια κολλαγόνου. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει το υαλουρονικό οξύ με τη μορφή των fillers.

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που υπάρχει φυσικά στο σώμα κάθε ανθρώπου, συγκρατώντας έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου η ποσότητα του υαλουρονικού οξέος μειώνεται, με αποτέλεσμα η απώλεια αυτή να γίνεται αισθητή στην περιοχή του προσώπου. Με τη θεραπεία υαλουρονικού, πραγματοποιείται αναπλήρωση του χαμένου όγκου, προσφέρεται ενυδάτωση και σφριγηλότητα στο δέρμα, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ενίσχυσης ορισμένων χαρακτηριστικών όπως τα χείλη και τα ζυγωματικά. Ενδείκνυται για το «γέμισμα» στατικών ρυτίδων που έχουν προκληθεί από την απώλεια κολλαγόνου όπως όπως οι ρινοπαρειακές αύλακες, ή οι κάθετες γραμμές στα πλάγια τμήματα του στόματος, αλλά και σε ρυτίδες με έντονο βάθος. Χρησιμοποιείται παράλληλα με μεγάλη αποτελεσματικότητα για τη βελτίωση του περιγράμματος του προσώπου. Η διάρκεια του υαλουρονικού οξέως ανέρχεται στους 6 έως 18 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση.

Η απάντηση στην ερώτηση νευροτοξίνη ή υαλουρονικό εξαρτάται από τις ανάγκες, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ηλικία του κάθε ενδιαφερόμενου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο αυτές θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν, με θεαματικά αποτελέσματα. Με το συνδυασμό της δράσης της νευροτοξίνης , η οποία μειώνει την κίνηση των μυών, και του υαλουρονικού, με την εφαρμογή του οποίου γεμίζονται οι βαθιές ρυτίδες, επαναφέρεται η νεανική όψη της επιδερμίδας και οι ρυτίδες καταπολεμούνται σε βάθος. Ιδανικές περιοχές για την εφαρμογή του συνδυασμού των δύο αυτών θεραπειών αποτελούν το μεσόφρυο, ο λαιμός, οι γραμμές καπνιστού στο άνω χείλος, αλλά και η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια.

Η σωστή επιλογή εξαρτάται από τις περιοχές που προβληματίζουν το κάθε άτομο ξεχωριστά. Η παραπομπή σε έναν Πλαστικό Χειρουργό εξειδικευμένο στην εφαρμογή αισθητικών θεραπειών είναι εξαιρετικής σημασίας, ώστε να αξιολογήσει, με βάση τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες. Η Πλαστικός Χειρουργός στην Αθήνα Μαρία Σκολαρίκου είναι στη διάθεσή σας για να σας συμβουλεύσει και να σας προτείνει τη βέλτιστη τεχνική ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.