Ιατρικά Νέα

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου, για άμεσα νεανικότερο βλέμμα!

βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου

Με την πάροδο του χρόνου, το πρόσωπό μας υφίσταται πλήθος αλλαγών. Η περιοχή των ματιών και κατά βάση των βλεφάρων είναι από τις πρώτες περιοχές όπου γίνονται αισθητές αυτές οι αλλαγές, καθώς το δέρμα των βλεφάρων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να χάνει γρήγορα την ελαστικότητά του. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι το βλέμμα αρχίζει να φαίνεται κουρασμένο, ταλαιπωρημένο και να χάνει τη νεανικότητα και τη φρεσκάδα του. Ιδίως η περιοχή των άνω βλεφάρων χάνει πρώτη τη μάχη με το χρόνο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πτωτικότητα και έντονη συσσώρευση δέρματος και λίπους. Η εκτεταμένη αυτή περίσσεια δέρματος με συνοδή πτώση των άνω βλεφάρων απαιτεί μια πιο επεμβατική προσέγγιση. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι άλλη από την επέμβαση άνω βλεφαροπλαστικής. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου, μόνο με τοπική αναισθησία;

Τι είναι η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου και πότε ενδείκνυται

Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου είναι η ιδανική επέμβαση για την αποκατάσταση της νεανικότητας και την ανάδειξη του βλέμματος. Η επέμβαση στοχεύει στην αφαίρεση της περίσσειας δέρματος, λίπους ή μυών από τα άνω βλέφαρα που συμβάλλει σε μια κουρασμένη ή διόλου νεανική εμφάνιση. Μάλιστα, η αναίμακτη άνω βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και με ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου, μόνο με τοπική αναισθησία. Η λιγότερο επεμβατική αυτή διαδικασία συμβάλλει με εντυπωσιακό τρόπο στη βελτίωση της όψης των άνω βλεφάρων. Αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα που θέλουν να αντιμετωπίσουν τα σημάδια του χρόνου στα άνω βλέφαρα, όπως συσσώρευση λίπους και δέρματος σε συνδυασμό με πτωτικότητα, αλλά θέλουν η διαδικασία να γίνει σύντομα και χωρίς να υποβληθούν σε χειρουργείο.

Διαδικασία άνω βλεφαροπλαστικής με τοπική μόνο αναισθησία

Πριν πραγματοποιηθεί η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου, ένας λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος είναι απαραίητος. Η Πλαστικός Χειρουργός στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στο Κολωνάκι Δρ. Μαρία Σκολαρίκου αξιολογεί με προσοχή τα βλέφαρα κάθε ασθενούς, συζητά τους επιδιωκόμενους στόχους και εξετάζει το ιατρικό ιστορικό για να διασφαλίσει ότι η συγκεκριμένη επέμβαση είναι η κατάλληλη επιλογή. Έπειτα, παρέχονται λεπτομερείς προεγχειρητικές οδηγίες, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως την αποφυγή φαρμάκων που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας και την αποχή από το κάπνισμα.

Η βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου είναι γενικά πολύ απλή, διαρκεί περίπου μία ώρα και πραγματοποιείται με ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου με τοπική αναισθησία. Με την ορθή χειρουργική τεχνική, τον προσεκτικό σχεδιασμό και όλα τα μέτρα προφύλαξης που λαμβάνονται στο χώρο του ιατρείου, οι ασθενείς δε χρειάζεται να ανησυχούν καθόλου για τυχόν ζητήματα ή επιπλοκές. Στην άνεση του ιατρείου της Δρ. Σκολαρίκου, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία προκειμένου να μουδιάσει την περιοχή του άνω βλεφάρου. Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται επιμήκεις τομές κατά μήκος των φυσιολογικών πτυχών των άνω βλεφάρων, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής. Το υπερβολικό δέρμα και το λίπος αφαιρούνται προσεκτικά για να δημιουργήσουν μια πιο νεανική και ανανεωμένη εμφάνιση. Οι τομές στη συνέχεια κλείνουν με ειδικά, πολύ λεπτά ράμματα, ελαχιστοποιώντας τις ουλές. Πάνω από τα ράμματα τοποθετούνται ειδικά plasters, μικρές γάζες που δεν περιορίζουν την όραση, ώστε να μη μολυνθεί το σημείο της τομής. Η τεχνική που εφαρμόζεται είναι ατραυματική με ελάχιστη αποθεραπεία, χάριν στην άρτια τεχνική και γνώση της ανατομίας της ιατρού.

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου: Αποθεραπεία

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ήπια ενόχληση, οίδημα ή μώλωπες, που υποχωρούν σταδιακά. Ιδιαίτερα ευεργετικά στην υποχώρηση του οιδήματος λειτουργεί η εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων, την οποία καλείται ο ασθενής να εφαρμόζει και στο σπίτι για λίγες ώρες μετά. Ο πόνος, εάν εμφανιστεί, αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα, αν και συνήθως ακόμα και όταν υποχωρεί η δράση της τοπικής αναισθησίας οι ασθενείς σπάνια αισθάνονται πόνο. Συνταγογραφείται επίσης αντιβίωση, η λήψη της οποίας συνιστάται για διάστημα 3 ημερών ώστε να προληφθεί τυχόν μόλυνση στην περιοχή. Σημαντικό είναι επίσης οι ασθενείς να φορούν γυαλιά ηλίου όταν βγαίνουν έξω το πρωί. Άμεση είναι η επαναφορά του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες και την εργασία σε (2-4 ημέρες). Η άσκηση και άρση βάρους συστήνεται μετά από 10-15 ημέρες.

Μετά την αναίμακτη βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου, τα βλέφαρα θα αρχίσουν σταδιακά να πρήζονται και να εμφανίζονται μώλωπες στην τριγύρω περιοχή. Μέσα στις επόμενες ημέρες οι μώλωπες ενδέχεται να αυξηθούν ελαφρά, ενώ το οίδημα ενδέχεται να επεκταθεί και στα κάτω βλέφαρα, κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό. Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 5-7 ημέρες με ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου. Ήδη από εκείνη την ημέρα η τομή είναι ελάχιστα εμφανής, και σταδιακά καθίσταται πρακτικά αόρατη. Να σημειώσουμε ότι την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση η εφαρμογή μακιγιάζ στα άνω βλέφαρα απαγορεύεται, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί με προσοχή στα κάτω βλέφαρα 48 ώρες μετά την επέμβαση. Τις επόμενες δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση οι ασθενείς καλούνται να καθαρίζουν καλά τα μάτια τους πρώτα με νερό και στην συνέχεια, εάν έχει εφαρμοστεί μακιγιάζ, με νερό Micelaire, και να εφαρμόζουν κάθε πρωί και βράδυ μια κρέμα ανάπλασης πάνω στην τομή. Επιλέγοντας τον κατάλληλο ιατρό και εφαρμόζοντας με συνέπεια τις μετεγχειρητικές οδηγίες, κάθε ασθενής μπορεί να απολαύσει ένα ανανεωμένο, φρέσκο και νεανικό βλέμμα με βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου γρήγορα, με ασφάλεια και με εντυπωσιακά αποτελέσματα στο χώρο του ιατρείου!