Ιατρικά Νέα

Αύξηση στήθους: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

Αύξηση στήθους

Μικρό ή μεγάλο, γεμάτο ή πιο επίπεδο, πτωτικό ή ασύμμετρο, σφριγηλό ή με ραγάδες, κάθε στήθος έχει διαφορετικό σχήμα, μέγεθος και υφή. Διορθώσεις σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις επιτυγχάνονται με την πιο δημοφιλή επέμβαση αισθητικής πλαστικής χειρουργικής, την αύξηση του στήθους με ενθέματα σιλικόνης. Για πολλές γυναίκες, η ενίσχυση του μεγέθους του στήθους δεν έχει να κάνει μόνο με την αισθητική. Αντιθέτως, πρόκειται για μια επέμβαση που μπορεί να μεταμορφώσει, πέρα από το όργανο – σήμα κατατεθέν της γυναικείας θηλυκότητας, και την αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας. Είναι σημαντικό ωστόσο, προτού μια γυναίκα αποφασίσει να υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση, να έχει λάβει πλήρη ενημέρωση. Γι’ αυτό, η Πλαστικός Χειρουργός Δρ. Μαρία Σκολαρίκου σας παρουσιάζει έναν περιεκτικό οδηγό, ο οποίος καλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενη σχετικά με την αύξηση στήθους. Από τις διάφορες διαθέσιμες επιλογές έως τη μετεγχειρητική αποκατάσταση και τις συναισθηματικές πτυχές της διαδικασίας αυτής, η γιατρός φροντίζει να καλύψει κάθε απορία και προβληματισμό.

Κατανόηση της αυξητικής στήθους με ενθέματα

Η αυξητική στήθους είναι μια χειρουργική επέμβαση που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει το μέγεθος, το σχήμα ή τη συμμετρία του γυναικείου στήθους. Αυτή η βελτίωση συνήθως επιτυγχάνεται με τη χρήση ενθεμάτων. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η αυξητική στήθους είναι μια διαδικασία εξαιρετικά προσαρμόσιμη και η επιλογή των ενθεμάτων, της χειρουργικής τεχνικής και της θέσης της τομής μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει απόλυτα στις αναλογίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενούς.

Επιλογή των κατάλληλων ενθεμάτων για την αύξηση του μεγέθους του στήθους

Η επιλογή του σωστού μεγέθους, σχήματος και τύπου ενθέματος είναι μια κρίσιμη απόφαση. Πρωταρχικός στόχος της Δρ. Σκολαρίκου είναι η στενή συνεργασία με κάθε ασθενή προκειμένου να καθορίσει τις καλύτερες επιλογές με βάση τις αναλογίες, τις προτιμήσεις και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Ως προς τα ενθέματα, έχουν επικρατήσει κατά κύριο λόγο τα ενθέματα σιλικόνης. Αυτά αποτελούνται από ένα τζελ σιλικόνης που μιμείται στενά την αίσθηση του φυσικού ιστού του μαστού. Είναι γνωστά για τη φυσική τους εμφάνιση και αποτελούν δημοφιλή επιλογή για πλήθος ασθενών. Πλέον, τα ενθέματα σιλικόνης τελευταίας γενιάς είναι πολύ πιο ανθεκτικά στη ρήξη και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Βέβαια, η τελική επιλογή των καταλληλότερων ενθεμάτων ανά περίπτωση γίνεται πάντα με γνώμονα την προτίμηση της κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με λεπτομερείς προεγχειρητικές μετρήσεις και τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης που έχουν προηγηθεί. Τα ενθέματα σιλικόνης που επιλέγει να χρησιμοποιήσει η Πλαστικός Χειρουργός  στην Αθήνα Μαρία Σκολαρίκου διαρκούν για πάνω από δεκαετία και είναι τα καλύτερα που κυκλοφορούν παγκοσμίως εδώ και πολλά χρόνια, με άδεια από το FDA (Food and Drug Administration).

Ποια χειρουργική τεχνική εφαρμόζεται

Κάθε περίπτωση αξιολογείται προσεκτικά, ώστε να επιλεχθεί η καταλληλότερη τεχνική ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς και την ανατομία της περιοχής. Υπάρχει πλήθος διαφορετικών τεχνικών όσον αφορά το σημείο των τομών και την τοποθέτηση του ενθέματος, η καταλληλότερη εκ των οποίων επιλέγεται έπειτα από διεξοδική αξιολόγηση και συζήτηση με κάθε ασθενή. Σκοπός είναι φυσικά η επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αισθητικού και αρμονικού με το υπόλοιπο σώμα αποτελέσματος. Η επέμβαση για αύξηση του μεγέθους του στήθους πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ή και ελαφρά μέθη με τοπική αναισθησία.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία μετά από επέμβαση για αύξηση του μεγέθους του στήθους

Ο χρόνος της αποθεραπείας είναι ανάλογος με την τεχνική που εφαρμόζεται, τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης και τη συμμόρφωση της ασθενούς στις οδηγίες. Μετά την επέμβαση, η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για μερικές ώρες ή διανυκτερεύει στην κλινική το πολύ για ένα βράδυ. Αφαίρεση ραμμάτων δε χρειάζεται μετά την αύξηση στήθους, καθώς τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Την πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση, στόχος είναι η ξεκούραση και η αντιμετώπιση του πόνου, ο οποίος είναι ήπιος, με από του στόματος παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη.

Παράλληλα, η ασθενής θα παρατηρήσει μετεγχειρητικό οίδημα στην περιοχή του στήθους το οποίο υποχωρεί σταδιακά σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Μπάνιο επιτρέπεται μετά από 2 ημέρες, ενώ η επιστροφή στην εργασία είναι εφικτή μετά την πάροδο 5-7 ημερών. Η ασθενής καλείται να φορά ένα μαλακό αθλητικό στηθόδεσμο ο οποίος δε διαθέτει μπανέλα. Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά από ενάμιση μήνα.

Τι είδους ουλές σχηματίζονται;

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση συνοδεύεται από ουλές, και η αυξητική στήθους δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά χάρη στις σύγχρονες εξελίξεις στις τεχνικές που εφαρμόζονται, οι τομές κρύβονται σε σημείο που καθίστανται πρακτικά αόρατες. Η τομή είναι μη ορατή, καθώς “κρύβεται” στην περιοχή της υπομαστίου πτυχής ή περιθηλαία, δηλαδή στο όριο δέρματος και θηλής. Ιδίως αν οι τομές είναι κάτω από το στήθος, χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να τις δει κανείς. Οι περισσότερες ασθενείς μάλιστα δεν τις παρατηρούν καν.

Υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί αντικατάσταση των ενθεμάτων στο μέλλον;

Η τεχνολογία έχει πλέον παρατείνει θεαματικά τη διάρκεια ζωής των ενθεμάτων. Το αν θα χρειαστούν αντικατάσταση ή όχι εξαρτάται από τη φθορά τους και διάφορους άλλους παράγοντες όπως: την εμφάνιση ρικνωτικής κάψας ή τη ρήξη του ενθέματος. Ο κίνδυνος ρήξης, μάλιστα, σχετίζεται με το χρόνο παραμονής των ενθεμάτων στο σώμα. Ο άλλος λόγος που οι ασθενείς αντικαθιστούν ή αφαιρούν τα ενθέματα είναι αν θέλουν να αλλάξουν το μέγεθος ή το σχήμα, αν έχουν πάρει ή χάσει βάρος και αισθάνονται πως χρειάζεται να προσαρμόσουν το μέγεθος ή το σχήμα των ενθεμάτων ώστε να ταιριάζει αρμονικότερα στη συνολική εικόνα.

Διαχείριση των προσδοκιών μετά από αύξηση του στήθους

Ακόμη και όταν ξέρετε τι να περιμένετε από την αυξητική στήθους σας, είναι σημαντικό να διαχειρίζεστε τις προσδοκίες που πιθανότατα έχετε κατά τη διάρκεια της επέμβασης και της ανάρρωσής σας. Λάβετε υπόψη ότι το στήθος σας δεν θα λάβει την τελική του θέση παρά μόνο δύο μήνες μετά την επέμβαση, οπότε μην ανησυχείτε εάν τα ενθέματα σας φαίνεται ότι βρίσκονται ιδιαίτερα ψηλά ή αμφιβάλλετε για το σχήμα. Ιδίως αν συνυπολογίσετε το οίδημα στην περιοχή που διογκώνει το αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να περιμένετε αρκετό διάστημα μέχρι να αντικρίσετε την τελική εικόνα του στήθους μετά την επέμβαση. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι η υπομονή. Ως άνθρωποι, θέλουμε στιγμιαία αποτελέσματα και θέλουμε μια άψογη εικόνα την επόμενη κιόλας μέρα, αλλά η μετεγχειρητική αποκατάσταση είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο.

Η αυξητική στήθους αποτελεί επέμβαση που μπορεί να εκτοξεύσει τόσο την εξωτερική εμφάνιση, όσο και τη θηλυκότητα αλλά και την αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας. Ωστόσο, δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί χωρίς να έχει προηγηθεί προσεκτική αξιολόγηση. Η κατανόηση των διαφόρων πτυχών της διαδικασίας, από τις επιλογές ενθεμάτων έως την μετεγχειρητική ανάρρωση και τη διάρκεια του τελικού αποτελέσματος, είναι ζωτικής σημασίας ώστε η απόφαση να είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Η Πλαστικός Χειρουργός στην Αθήνα, Δρ. Μαρία Σκολαρίκου, μπορεί να καθοδηγήσει κάθε γυναίκα με απόλυτη ασφάλεια σε αυτό το μεταμορφωτικό ταξίδι!